Click on the flag for
 the English version
Fotografie (uitrusting)              
   
                                                                   
Canon A1 (1982) Canon T90 (1987) Canon EOS 5D Mark II (2011)


Tijdens mijn vakanties (tot 2011) heb ik altijd mijn beide analoge camera's meegenomen. Vooral tijdens verre reizen wil ik nogal wat dia's maken (soms wel zo'n 2800 stuks in 6 weken tijd). Dit heeft geresulteerd in een aardige verzameling van hoofdzakelijk natuurdia's. Een aantal voorbeelden van deze dia's vindt u onder het onderwerp "Natuur".

Diashow Alaska Diashow Wimbledon Fotopresentatie USA 2012
Gemaakt met gescande dia's.
De dia's zijn gemaakt met de
Canon A1 en Canon T90.
Foto's en films gemaakt met
de Canon Powershot A700.
Foto's zijn gemaakt met
Canon EOS 5D Mark II.
Voor diegenen die graag een diapresentatie zien, heb ik een bijna 3 minuten durende voorstelling gemaakt van zo'n 50 dia's (voornamelijk opgenomen in Alaska) op muziek van John Denver (een van mijn favoriete zangers). Dit (wmv)-bestand (linkse diashow button) is ruim 9 MB groot en geeft een goede weergave van mijn dia's en de mogelijkheden die je hebt om ze te presenteren (het mooist als je hem beeldvullend laat afspelen). Klik op de button "diashow" om de presentatie te starten.
Tevens heb ik van een reis naar Wimbledon met een patrouilleschip van een van mijn tennismaatjes een foto/film compilatie van ruim 60 MB gemaakt (klik op de rechtse diashow button).
Ik ben erg benieuwd naar jullie mening over de dia/foto/filmshows en ik zie graag jullie reactie tegemoet in mijn gastenboek.

Toen ik in maart 2012 in Amerika ben geweest, heb ik voor het eerst gebruik kunnen maken van mijn nieuwste camera (Canon EOS 5D Mark II). Door op de banner 'Photoshow USA' te klikken kun je een aantal van de daar gemaakte foto's bekijken.

De meeste van mijn vakantiedia's zijn gemaakt tijdens vakantiereizen naar Amerika en Canada in 1978, 1987, 1988, 1990 en 1996, alsmede andere vakanties naar onder andere Tanzania, Engeland (met name Schotland), Oostenrijk, Zwitserland, Italië, enz., enz.

De camera waarmee ik ben begonnen was een Fujica ST801. Daarmee heb ik de opnames gemaakt in Amerika, Canada (1978) en Tanzania (1983/84), waar ik ook gebruik maakte van mijn in 1982 gekochte Canon A1. Op de terugweg vanuit Tanzania werd echter mijn Fujica uit mijn bagage gestolen, terwijl de zoomlens (die ook in mijn bagage zat en stukken duurder was) niet werd meegenomen.
In 1987 heb ik een Canon T90 gekocht, waarmee ik samen met mijn Canon A1 in mijn vakanties alle dia's maak.

De lenzen die ik heb gebruikt voor mijn analoge camera's zijn:
  • Canon Standaardlens 50 mm (1.4)
  • Canon zoomlens 28-55 mm (3.5-4.5)
  • Canon zoomlens 50-135 mm (3.5)
  • Canon zoomlens 100-300 mm (5.6)
  • Vivitar Macro focussing teleconverter (2x)
Een belangrijk deel van mijn uitrusting is mijn statief. Iedereen die goede (lees: scherpe) opnames wil maken, ontkomt niet aan dit belangrijke onderdeel. Het kan voorkomen dat in bepaalde situaties het opzetten van een statief niet haalbaar is (als het moment waarop gereageerd moet worden erg kort is), maar in de meeste gevallen is het sterk aan te raden om van dit hulpmiddel gebruik te maken.

Eind 2010 heb ik uiteindelijk de knoop doorgehakt en een full frame digitale spiegelreflex camera besteld. Het is uiteindelijk de Canon EOS 5D Mark II geworden met 21 Megapixels. Die was in de aanbieding bij Mediamarkt voor nog geen 1800 Euro en sowieso een stuk goedkoper dan de EOS 1Ds waarin ik was ge´nteresseerd met nagenoeg dezelfde specificaties. Ik heb er meteen een goede zoomlens bijgenomen (28-300 mm), waarmee ik de meeste opnames wel mee zal kunnen maken.

Ik ben mij nog steeds aan het oriënteren voor een goede diascanner. Op dit moment scan ik mijn dia's op een flatbedscanner die een optie heeft voor het scannen van dia's. De kwaliteit is naar mijn idee niet zo goed als met een goede diascanner kan worden bereikt. Mijn meeste dia's zijn Kodachrome en het schijnt dat niet alle scanners dit aan kunnen. Als iemand ervaring heeft met diascanners, dan hoor ik dat graag (via mijn E-mail).